Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 19:46 - Току-що проведеният референдум беше псевдодемократичен
Автор: bgman13 Категория: Политика   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Някакъв скитник беше казал, че когато човек минава покрай преснонамазаната с боя пейка, на която пише "Пази се от боята!", не вярва а пипа. A когато му кажат, че някъде в космоса има далечна планета вярва.

 

 

Ситуацията при днешния начин на броене на гласовете от референдуми и избори за народни представители е все едно да ти казват, дали пейката пред очите ти е боядисана, като ти съобщават това от Марс - повечето от нас не са присъствали при броенето на гласовете на току-що проведения референдум, но вярват, че механизмът на броене дава гаранция, че изборният резултат не е фалшифициран. И когато в един момент някой вземе да реве, че изборът е фалшифициран, той все едно казва, че еди къде си в космоса няма такава планета Марс. Дали има или няма, ние не бихме могли да знаем. Но ако се интересуваме от намазаната с боя пейка и можем да я пипнем, защо трябва да търсим в простора далечна планета?

 

 

 

Затова и Сталин е казал, че най-важното в едни избори е това, кой брои гласовете. Фактически Сталин ни е дал рецептата, дали едно гласуване може да бъде фалшифицирано или не - за да бъде невъзможно, гласуването да бъде фалшифицирано трябва тоя, който гласува, той да брои и гласовете. А на другото му се вика юнашко доверие. И най-интересното при това юнашко доверие е, че колкото повече господстващата пропагандна манипулация, не желае да си признае, че когато се интересуваме от пейката е било грешка да се интересуваме и от астрономия, толкова по-надалече отива тя в космическото пространство.

 

 

 

Ако се усъмним в българския закон и институции за гласоподаване , на нас ни казват, че в цивилизования свят преброяването на гласовете става така или пък иначе, но резултатите винаги се спускат от Марс. От Марс, защото демокрацията вече е измислена а вероятно и патентована на Марс.

 

И край - никой не може да спори, че за да разбереш дали едно намиращо се пред очите ти нещо е преснонамазано с боя, е необходимо да го пипнеш, а не да ходиш на Марс. Или пък някой като Волен Сидеров започва да агитира, за това секционните избирателни комисии, да бъдат контролирани чрез видеонаблюдение и др. технически системи от по-висшестоящата избирателна комисия, което си е пак чист авторитарен подход. Не може да обясни Волен Сидеров дори от неговото Министерство на истината, дори от неговата медия, именувала се "Правда", защо ни е нужно посредничеството на една шепа хора, при броенето на гласовете, ако има лесен и при това безплатен начин, да минем и без него - всеки гласоподавател да брои гласовете, така както всеки сам си брои и парите.

 

 

След всичко казано до тука ще изредя аргументите си, защо проведеният референдум беше псевдодемократичен:

 

 

 

1. При сегашната система на гласуване било при референдуми, било при избори е винаги възможно, да бъде фалшифициран изборния резултат, защото броенето става посредством йерархия на властови центрове, които са функция на властовото статукво.

 

 

 

2. При сегашната система за провеждане на референдуми въпросът за референдума се спуска от горе, от монополистите, окупирали държавната власт. Така както и кандидатите за народни представители при поредни избори се спускат също от горе, от досегауправлявалите.

 

Не е вярно, че вотът на гражданите, какъв да бъде въпросът за току-що проведения референдум, беше подменен след като подписката влезе в парламента. Самата подписка беше инициирана и организирана от активисти свързани с властта. На тия активисти със сигурност им е било платено, ако не с пари веднага, то с някакви бъдещи обещания. Освен това трябва да имаме едно на ум, че отново не знаем, каквъв е истинския брой на участниците в подписката. В публичното пространство се хвърлят едни числа. Откъде обаче идват тия числа обществото няма как да знае.

 

 

3. Сегашният начин на провеждане на референдуми струва доста пари. Пак ще повторя, че парите служат, да се разменя един вид обществено-полезен труд с друг вид общественополезен труд. А когато гражданите ходят да гласуват, те не разменят нищо, защото извършват един и същ вид общественополезен труд - всички те гласуват. И следователно няма никаква необходимост една такава проста процедура, която всички извършват по един и същ начин, едно гласуване в референдум или избори да става с посредничеството на пари.

 

 

 

4. Провеждането дори и на демократични референдуми в комбинация с действаща недемократична избирателна система, със сигурност определя системата на обществена организация като недемократична. Това е така, защото ако приемем, че електоратът е в състояние да решава посредством референдум два пъти в месеца, парламентът като цяло може да решава примерно двадесет пъти на ден. Освен това специализацията води до по-високо ниво на познание по конкретната специалност, но то идва само от практикуването (конкретно в случая на държавно управление). Ако до чекмеджето на властта имат достъп само привилегирован кръг хора, те са и привилегировани, да знаят неща които другите не знаят.

 

Затова степенуването на приоритетите, определящи дали има демокрация или няма, са първо, да бъде гарантирана демократична избирателна система, а едва на второ място идва и гарантирането на демократичните референдуми. Но в сегашния наш случай и принципи определящи системата, референдумите, които и без друго са фарсове се извършват с цел, да се замаже недемократичната същност на обществената система, т.е. да се замаже липсата на демократична избирателна система.

 

 

Горепосочените недостатъци напълно липсват при предложената от мене избирателна система. Чрез нея могат да се провеждат и референдуми, като всеки електорат от всяка избирателна секция, по всяко време може да натовари с определени ангажименти (въпроси минали през редерендум) собствения си народен представител, който да ги отстоява на по-високо ниво. Ако не ги отстоява, тоя народен представител може веднага да бъде сменен.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgman13
Категория: Политика
Прочетен: 639804
Постинги: 308
Коментари: 336
Гласове: 294
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031